Craciun la manastirile din Neamt

December 12th, 2010

Manastiri NeamtManastirile Agapia, Varatec, Neamtului, Bistrita, Secu, Durau, Petru Voda, Sihastria sau Almas au devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii din întreaga tara si nu numai. De Craciun, proprietarii pensiunilor din împrejurimi ofera sejururi cu carnati inclusi în pret.

Pe malurile raului Agapia, pensiunile au înflorit, gratie turismului religios. Din aceasta comuna pot fi usor organizate deplasari catre manastirile din zona. Proprietarii sunt dispusi sa organizeze si partide de vanatoare sau plimbari cu ATV-urile ori cu sania, nu doar sa dea indicatii despre traseele catre manastirile din zona. 

Putini administratori se promoveaza pe internet, asfel ca turistii ajung la ei fie pentru ca au mai fost în zona, fie ca au primit recomandari de la cunoscuti. În acest context, si tarifele sunt mai usor de negociat, mai ales daca rezervarile se fac din timp.


Pentru Craciun, proprietarii au pregatit meniuri traditionale si obiceiuri specifice. La o pensiune cu 20 locuri de cazare disponibile în 10 camere, tariful pentru un sejur de 3 nopti/4 zile în perioada 24-27 decembrie 2010 este de 460 de lei/persoana si include micul dejun si cina, precum si masa festiva de Craciun. Copiii care nu au împlinit 6 ani beneficiaza de gratuitate la cazare, iar pentru cei care au cel mult 12 ani tariful este de 50%. Proprietarii cer plata unui avans de 50%.

Un sejur într-o pensiune aflata la 2 km de Manastirea Varatecsi 5 Km de Manastirea Agapia costa între 300 de lei/persoana (3 nopti/4 zile) si 400 de lei/persoana (4 nopti/5 zile). Vila dispune de 5 camere duble si 3 camere triple, iar proprietarii nu impun închirierea integrala. Pachetul contine cazarea, micul dejun, cina si masa festiva de Craciun, în cadrul careia se vor servi liber, toba, carnati, sarmale cu mamaliguta si ardei iute, pastrama de porc, ciorba, tochitura, racituri, prajituri de casa, papanasi, bauturi alcoolice si racoritoare.

 Turisti care vor sa nu se îndeparteze prea mult de oras, pot opta pentru pensiunile din Piatra Neamt. De aici, pot ajunge cu usurinta la manastiri. Tarifele nu variaza foarte mult de cele practicate de administratorii pensiunilor din spatiul rural. Astfel, un sejur de 3 nopti/4 zile de Craciun costa cam 250 de lei/persoana, iar unul de 4 nopti/5 zile 300 lei/persoana. În schimbul acestor bani, turistul beneficiaza de cazare cu mic dejun si cina traditionala de Craciun. 


De asemenea, tot în functie de cat de bun negociator este, turistul poate obtine tarife mai mici pentru închirierea unei camere în care sa stea copiii sau pentru mesele pe care acestia le vor servi.