SCHIMBAREA LA FATA se sarbatoreste pe 6 august. Ce sa NU faci in aceasta zi

August 5th, 2012

Transfagarasan - Muntii Fagaras

Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc azi, 6 august, una dintre cele mai mari sarbatori crestine – Schimbarea la Fata a Mantuitorului pe muntele Tabor, cand apostolii Sai se conving ca marele lor invatator este nu numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci si Dumnezeu adevarat. Potrivit unei traditii care circula pe vremea iconoclasmului, prima icoana realizata de apostoli a fost aceea a Schimbarii la Fata. 

In aceasta zi se aduc in biserici prinoase din struguri, se binecuvanteaza si se impart.

De aceasta zi speciala sunt legate multe obiceiuri si traditii romanesti.

Schimbarea la Fata a Mantuitorului reprezinta data la care Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina, in timp ce Iisus se ruga.

Schimbarea la fata, 6 august constituie, de asemenea, un moment important in calendarul viticol: in aceasta zi nu se lucreaza si la biserica se duc poame din noua recolta, se binecuvanteaza si se impart, scrie agenda.ro.

In aceasta zi nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea sarbatoare. Fetele sunt sfatuite sa nu se pieptene in aceasta zi, pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste nici iarba.
 
In aceasta zi se interzice scaldatul. De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat.” (Memoria Ethnologica)

Explicatia este cu totul alta: apele fiind de acum tot mai reci, creste riscul imbolnavirilor.eci, creste riscul imbolnavirilor.