Craciun la manastirile din Bucovina

December 12th, 2010

Manastiri BucovinaRecunoscut pentru manastirile-monument, nordul Moldovei s-a umplut de pensiuni. Unele pastreaza famercul locului, altele aglomereaza inutil peisajul cu arhitectura care nu are nimic în comun cu traditia. Altele sunt atat de îngramadite, încat turistii se pot privi de la fereastra unei vile la fereastra alteia. 

Tarifele de cazare variaza în functie de distanta care separa pensiunea de manastire, de cat de aproape este de un drum national sau judetean, care sa asigure un acces facil, conditii, numar de zile de cazare si servicii incluse în pret. De exemplu, o pensiune construita în stil traditional aflata în localitatea Manastirea Humorului ofera trei tipuri de pachete pentru perioada Craciunului.

Pachetul de trei nopti costa 900/persoana, cel de 4 nopti 1.100 lei/persoana, iar cel de cinci nopti 1.300 de lei/persoana. Tariful include cazarea cu demipensiune, cina din seara de ajun, masa festiva de Craciun, la care se vor servi produse traditionale. Capacitatea vilei este de 30 de locuri, disponibile în camere duble sau apartamente. Daca împart patul cu micutii în varsta de pana la cinci ani, parintii nu mai platesc în plus.


La Putna, cazarea pe trei nopti într-o casa transformata în pensiune si în care se face focul în soba costa 500 de lei pe noapte. Tariful pentru Craciun, care includea doar închirierea întregii pensiuni cu o capacitate de 27 de locuri dispuse în sapte camere timp de 3 nopti, era de 500 de euro.Proprietarii pensiunilor din Sucevita spera ca prin tarifele mici si frumusetea locurilor sa atraga cat mai multi turisti anul acesta. De Craciun, pensiunile cu pretentii ofera sejururi de trei-patru nopsi la tarife de aproximativ 700 de lei de persoana. Unii proprietari s-au adaptat noilor conditii economice si accepta plata în euro, însa turistii nu vor gasi multe locuri în zona în care sa poata plati cu cardul.

În tariful standard sunt incluse cina de bun venit, micul dejun din fiecare zi de sedere, mesele festive de Ajun si de Craciun, plimbari cu sanii trase de cai, seri de colinde sau de dans.

Hotelurile din zona afiseaza tarife ceva mai mici, de circa 130 de lei de persoana, însa acestea nu acopera cina festiva, care costa 250 de lei/persoana, si pranzul traditional (100 lei/persoana), care sunt obligatorii. Practic, tariful include doar cazarea si micul dejun.