Transfagarasanului i se va face concurenta cu o sosea in Prahova

March 8th, 2012

Transfagarasan

Transfagarasanul şi Transalpina ar putea avea concurenţă, în urumătorii ani, în Prahova. Serpentine, peisaje de vis, goluri montane, drumuri prin pădure, plimbări la peste 1.800 de metri altitudine şi acces mai uşor la pârtiile de schi.
Aşa poate fi rezumată şoseaua pe care trei primării din nordul judeţului Prahova doresc s-o construiască, din fonduri europene, pentru a îmbogăţi potenţialul turistic al zonei şi a scurta timpul de acces.
Transbaiul este un proiect care vizează realizarea unei şosele care să lege Valea Prahovei de Valea Doftanei, prin traversarea Munţilor Baiului, din Bucegi. Şoseaua este proiectată să aibă 38 de kilometri lungime şi să facă legătura între oraşele Azuga şi Busteni şi comuna Valea Doftanei.
Scopul declarat al proiectului este promovarea turismului montan.
Transbaiul va pleca din trei puncte diferite. Cele trei şosele, din Azuga, Buşteni şi Valea Doftanei, se vor uni în golul montan din Munţii Baiului, în apropiere de Vârful Cazacu. La Azuga, şoseaua pleacă din partea inferioară a pârtiilor Cazacu şi Sorica, parcurge aproape doi kilometri pe Valea Azugii, apoi coteşte la dreapta şi ajunge deasupra celor două pârtii.
Din Buşteni, drumul porneşte din dreptul cartierului Poiana Ţapului, urmărind traseul drumului forestier care urcă spre Culmea Zamora. 19 din cei 38 de kilometri sunt pe teriotoriul comunei Valea Doftanei. O parte din traseu va fi pe drumuri forestiere sau drumuri de căruţă folosite de ciobani, iar ramificaţia către Doftana se va suprapune pe un drum realizat în vremea lui Carol I.