Pe 8 septembrie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Naşterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mică. Potrivit Bibliei, în această zi, la Nazaret, s‑a născut Fecioara Maria.
În Romania, sărbătoarea este privită diferit în zona de nord-est faţă de cea din sud. Astfel, dacă pentru credincioşii din Moldova, Naşterea Maicii Domnului are o însemnătate mai mare, creştinii din sud pun accent în special pe sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuită la 15 august.
Fecioara Maria este cea mai îndrăgită divinitate feminină a creştinilor ortodocşi, invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descîntătoare pentru vindecarea bolilor. Este invocată în momentele de grea cumpănă ale omului. Sfînta Maria, adesea identificată cu astrul nopţii, Luna, sau cu Pămîntul, se roagă la Dumnezeu să apere lumea.
Calendaristic, Sfanta Maria Mică înseamnă sfîrşitul verii şi începutul toamnei. De asemenea, aceasta este şi ziua când rândunelele pleacă spre ţările calde, acesta fiind şi un semn de începere a lucrărilor agricole de toamnă.
Tradiţia spune că de-acum bărbaţii nu mai poartă pălării, pe care le agaţă în cui, şi scot de la naftalină căciulile fiindcă vremea începe să se strice. Odată trecut acest praznic, încep să se bată nucile şi să se semene grîul, orzul şi secara. Se cojesc ulmii şi se fac curmeie cu care se vor lega viile, la primăvară. În preajma sărbătorii nu se aprinde focul în vatră timp de două zile, acest lucru fiind aducător de ghinion şi de boală. Nerespectarea acestei zile aduce pagubă casei. Sărbătoarea este ţinută îndeosebi de mame, care, temându-se că arsurile se pot abate asupra copiilor lor, nu gătesc în aceste zile. Tradiţia spune că oala cu mâncare aflată pe foc în aceste zile se va vărsa şi va provoca arsuri copiilor. Şi pentru că este timpul înnoirilor, încep să se organizeze nunţi, al căror sezon începe pe 16 august şi se sfîrşeşte pe 14 noiembrie. La 8 septembrie, în fiecare casă de creştini trebuie să existe icoana Maicii Domnului, iar în această zi, candela trebuie să ardă neîncetat.
Exista, deasemenea, alte obiceiuri şi tradiţii care se desfăşoară în această zi. Creştinii fac în această zi pelerinaje la mănăstiri sau la alte lăcaşe de cult. O parte din cei care merg în pelerinaj la mănăstire înconjoară lăcaşul de cult în genunchi şi coate.
Cele cinci mari sărbători închinate Fecioarei Maria sunt: Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Soborul Maicii Domnului (26 decembrie), Bunavestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).