Marul de aur pentru Delta Dunarii, Marginimea Sibiului si Compania Blue Air

September 6th, 2009

Marginimea SibiuluiRezervatia Biosferei Delta Dunarii, Mărginimea Sibiului şi Compania Aeriană Blue Air au câştigat pentru România trei trofee prestigioase. Romania a primit premiul Golden Apple, echivalentul Oscarului pentru turism, ce se acordă unei destinaţii sau personalităţi care a contribuit substanţial la dezvoltarea turismului. Trofeul acordat de FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) marchează o premieră mondială, deoarece este pentru prima dată când este atribuit, în acelaşi an, pentru trei destinaţii/personalităţi turistice ale aceleiaşi ţări.
Mărginimea Sibiului, unul dintre centrele etnografiei romaneşti, reprezinta un loc în care tradiţiile locale sunt puse la mare cinste de locuitori. Apropierea de capitala culturală europeană din 2007, Sibiu, favorizează dezvoltarea fenomenului turistic în acesta zonă alcătuită din 18 sate, cu centrul la Săliştea.
Romania a mai primit un „Măr de Aur” în anul 1975 pentru Manastirea Moldovita. Premiul se află în prezent în muzeul mănăstirii.
Asociaţia a fost înfiinţată în anul 1954, fiind considerată cea mai veche asociaţie profesională de scriitori şi de jurnalişti de călătorie din lume. În prezent, numărul membrilor organizaţiei depăşteşte 800 de persoane ce provin din peste 40 de tari de pe toate continentele. FIJET este o federaţie apolitică şi non-guvernamentală ce promovează destinaţii sau personalităţi care contribuie la dezvoltarea turismului pe plan internaţional.
Vizita în Mărginimea Sibiului a reprezentanţilor Comitetului Executiv al FIJET va include, de asemenea, popasuri în Sibiel, Poiana Sibiului, Tilişca, Jina şi la pensiunile din zonă. Reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism vor vizita şi alte obiective turistice precum Cetatea Alba Iulia, Poiana Braşov, Vulcanii Noroioşi sau Sărata Monteoru.
Fiecare “Măr de Aur” este realizat manual. Povestea creării lor începe în Mexic, acolo unde bazele sunt tăiate într-o carieră de marmură. Sunt şlefuite şi asamblate apoi în SUA, de către un artist dedicat acestei arte de peste 40 de ani. În interiorul “merelor” de cristal se găseşte aur, ce pluteşte într-un lichid special, astfel încât acesta să nu îşi piardă luciul sau să îşi schimbe culoarea.
Prin câştigarea a patru Mere de Aur, România se situează în fruntea clasamentului mondial, alături de Belgia şi Spania. Sicilia (Italia), Estergone (Ungaria), Rothenburg (Germania), Turku (Finlanda), Antalya (Turcia), Cracovia (Polonia), South Sinai (Egipt), Santiago de Cuba, Sharm el Sheikh (Egipt) sunt alte câteva destinaţii premiate cu Mărul de Aur.