Inima reginei Maria va ajunge la Bran

May 5th, 2009

Castelul Bran - Castelul lui DraculaMinisterul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) intentioneaza sa readuca inima Reginei Maria în locasul de la baza Castelului Bran, acolo de unde a fost mutata de catre comunisti la sfarsitul anilor ’60.

Ultima dorinta a reginei Maria a fost ca inima sa-i fie depusa, dupa moarte, în ctitoria sa de la Balcic, numita Stella Maris (Steaua Marii). Regina a murit în 1938 si dorinta i-a fost respectata. În 1940, Romania a pierdut Cadrilaterul în favoarea Bulgariei, iar caseta de argint cu inima reginei a fost luata din Balcic si depusa la Bran, într-o cripta sapata în stînca. Printesa Ileana, fiica reginei Maria, a tinut sa construiasca la Bran o biserica similara cu cea din Balcic „lînga inima maicii“ sale. Intentiona ca, dupa terminarea constructiei, sa mute aici valoroasa caseta de argint. N-a fost posibil. În 1948, dupa abdicarea fortata a regelui Mihai, principesa Ileana a fost si ea expulzata din tara.
Pentru ca inima reginei sa nu fie mutata din tara, sub pretextul protectiei, oamenii Securitatii au pazit cu strasnicie cripta din stînca timp de cîteva luni. Apoi, caseta a fost mutata în castelul Bran. În 1971, invocîndu-se faptul ca inima reginei nu este în siguranta, a fost depusa într-un depozit al Muzeului National de Istorie din Bucuresti. A fost adusa o singura data, pentru o singura zi la Bran, în 1995. Apoi, si-a reluat locul în depozit. Iar branenii au sperat de atunci ca inima reginei lor se va întoarce pentru totdeauna la castel.

Cetatenii din Bran au facut numeroase apeluri ca inima reginei sa fie readusa la locul ei. Se pare ca, la sfarsitul lunii, aceasta dorinta a lor va putea fi îndeplinita, iar MCCPN va executa un mult-asteptat act de reparatie istorica.