Unul dintre cele mai spectaculoase si mai atractive obiective turistice europene Castelul Peles din Sinaia mai poate fi vizitat de public pana pe 1 martie 2010, conform Memorandumului de Intelegere intre proprietar – Familia Regala – si stat. Daca va dori sa-l pastreze ca resedinta, Familia Regala va primi doar imobilul si terenul, fara colectiile de arta existente aici, ce fac parte din patrimoniul national.
In situatia in care il va vinde statului roman (cladirile si terenul costa aproximativ 30 de milioane de euro) acesta va ramane muzeu administrat de autoritati. Daca va dori sa pastreze castelul si sa il transforme in muzeu privat, iar aici sa ramana toate obiectele, Familia Regala va plati o chirie pentru ele, in urma unei intelegeri facute cu statul.
In muzeu sunt peste 60.000 de piese de valoare: mobilier, tablouri, obiecte de ceramica si de sticla, covoare. La acestea se adauga colectia de arme – formata din peste 3700 de piese, ce a fost lasata de Carol I poporului roman, prin testament.
Muzeul National Peles continua sa atraga, anual, sute de mii de turisti romani si straini. Dupa retrocedarea sa, acum trei ani, numarul vizitatorilor a crescut, multi temandu-se ca nu vor mai apuca sa admire frumusetea lui. Anul acesta, aproape 160.000 de turisti au vizitat muzeul: peste 120.000 de romani si 40.000 de straini.
Pentru a pune si mai mult in valoare Domeniul Peles si colectiile de arta, muzeul organizeaza aici, periodic, expozitii temporare, recitaluri muzicale, activitati educative pentru copii etc.
In toamna, turistilor li se pregateste o surpriza: deschiderea etajului al II-lea al Castelului Peles, ce nu a fost pana acum accesibil publicului. Ei vor putea vedea aici camerele de oaspeti destinate prietenilor Familiei Regale de odinioara, precum poetul Vasile Alecsandri, compozitorul George Enescu, muzicianul Dimitrie Dinicu sau doamnelor de onoare de la Palat precum Elena Vacarescu. Acest etaj va fi deschis pe 19 septembrie, in cadrul activitatilor organizate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.