Canonizarea Sfantului Ierarh Varlaam la Manastirea Secu

August 27th, 2007

Miercuri, 29 august, incepand cu ora 9,30, va avea loc la Manastirea Secu, judetul Neamt, proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Canonizarea are loc o data cu Hramul Manastirii, Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul. Cu aceasta ocazie sunt asteptati mii de pelerini care sa participe la slujba de canonizare. De asemenea si-au anuntat prezenta politicieni, ministri si diverse personalitati. Joi, 30 august, va avea loc oficierea primei Sfinte Liturghii arhieresti de praznuire a Sf. Ierarh Varlaam. Slujba va fi oficiata la Manastirea Secu de la ora 9.30.

Dupa cum se stie, Mitropolitul Varlaam a Moldovei a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in 12 – 13 februarie 2007, avand data de praznuire 30 august. Propunerea canonizarii a fost facuta de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mitropolitul Varlaam a avut o contributie inestimabila la dezvoltarea limbii literare romanesti prin cartile scrise: “Carte romaneasca de invatatura la dumenecele de preste an”, 506 foi, cu un “Cuvant impreuna catra toata sementia romaneasca” si “Cuvant catra cetitoriu” care cuprindea 54 de cazanii la duminici si 21 la sarbatorile imparatesti si ale sfintilor.

Mitropolitul Varlaam s-a studiat in “schitul lui Zosin” pe valea Secului, apoi s-a calugarit la Secu, sub numele Varlaam . A fost egumen al manastirii si arhimandrit. In 1628 a fost trimis într-o misiune la Moscova, iar la 23 septembrie 1632 ales mitropolit al Moldovei pastorind pana în apr. 1653, când s-a retras la Secu. A murit la Manastiera Secu in august
1657.