Ungaria finanteaza restaurarea grupului statuar al lui Matei Corvin

August 29th, 2007

Restaurarea grupul Statuar a lui Matei Corvin, din Cluj, va fi finantata de statul ungar, a anuntat secretarul de stat din Ministerul Ungar al Culturii si Educatiei, Martha Schneider, dupa ce s-a intalnit cu primarul Emil Boc.
Valoarea totala a lucrarilor se ridica la circa 400.000 euro. Primaria Clujului va aloca pentru aceste lucrari 120.000 RON, iar licitatia pentru desemnarea firmei restauratoare va fi programata pentru inceputul anului 2008.
Grupul statuar al Regelui Matei Corvin face parte din categoria monumentelor protejate de UNESCO. Monumentul a fost realizat de sculptorul Fadrusz Janos si dezvelit in 1902. Pe soclu poate fi admirata statuia ecvestra a regelui Matei Corvin. In fata acestuia se afla Pavel Chinezu, general si Ban al Timisoarei, apoi conducatorul Armatei Negre compusa din mercenari, Magyar Balasz. Dupa aceea in partea dreapta se afla viceregele Ungariei, Szapolyai Istvan, si principele Transilvaniei, Stefan Bathory. Matei Corvin a domnit 32 de ani in Ungaria, intre 1458 si 1490, si este apreciat drept un adevarat ocrotitor al artistilor si scriitorilor. Biblioteca sa cuprindea circa 5000 de volume si era considerata una dintre cele mai mari din Europa.
De altfel, in Ungaria, in anul 2008 vor avea loc manifestari dedicate Anului Renascentist, iar Matei Corvin va fi sarbatorit in cadrul acestora. In plus, Primaria Cluj a promis ca va amenaja o expozitie permanenta in casa natala a regelui, cladire care, la ora actuala este cea mai veche din orasul situat la poalele Feleacului.