Turnul Bisericii Negre din Brasov redeschis dupa 150 de ani

March 27th, 2009

Biserica Neagra - BrasovTurnul cu clopot al Bisericii Negre va putea fi vizitat vineri 27 martie, cu ocazia “Zilei Clopotului” dupa ce vreme de 150 ani a fost inchis publicului marcand un secol si jumatate de la sfintirea celui mai mare clopot mobil din Romania. Vizitarea turnului se va putea face între orele 9:00 si 17:00, intrarea fiind libera.

De „Ziua Clopotului“, de la ora 12:00, clopotul din turn va bate timp de zece minute, acest moment fiind prefatat de acordurile festive ale ansamblului de alamuri ce va canta de pe terasa turnului.

Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurand 89 de metri lungime si 38 de metri latime. In aceasta biserica incap circa 5.000 de persoane. Aceasta adaposteste cea mai mare orga mecanica din Romania, cea mai mare colectie de covoare vechi anatoliene din Europa, în afara Turciei, precum si cel mai mare clopot din Transilvania, care cantareste sase tone.

Clopotul mare al Bisericii Negre a fost turnat în forma sa actuala în 22 noiembrie 1858 si a fost sfintit în martie 1859. A fost turnat la fantana arteziana din fata actualului Centru Militar din Brasov iar apoi a fost transportat cu o trasura trasa de opt perechi de boi. Pana în 1970 clopotul era tras de opt barbati, iar apoi a fost instalat un sistem electric. Aceasta adaposteste cea mai mare orga mecanica din Romania, cea mai mare colectie de covoare vechi anatoliene din Europa, în afara Turciei, precum si cel mai mare clopot din Transilvania, care cantareste sase tone.