Noaptea Muzeelor la Muzeul ASTRA din Sibiu

March 27th, 2009

Muzeul Astra - SibiuComplexul National Muzeal ASTRA s-a inscris, si in acest an, in programul european al Noptii Muzeelor si al Zilei Internationale a Muzeelor, derulat in perioada 16-18 mai. Astfel, in data de 16 mai va fi organizata Noaptea Muzeelor, cu un program divers, ce cuprinde spectacole de dans, workshopuri (de dans, de astronomie populara, de mestesuguri traditionale etc.), spectacole folclorice, concurs de cautare a comorii, spectacol de teatru etc. La ”Casa Hermes”, Muzeul de Etnografie Universala ”Franz Binder” organizeaza vizite ghidate în expoziția de baza și un atelier de creativitate cu teme inspirate de cultura japoneza. Muzeul de Etnografie și Arta Populara Saseasca ”Emil Sigerus” organizeaza, de asemenea, vizite ghidate în expoziția de cahle și un workshop. Muzeul Civilizației Noaptea Muzeelor Transilvane ”ASTRA” organizeaza vizite ghidate în expoziția Intimitatea unei colecții – colecția de icoane pictate a Muzeului ASTRA și un workshop cu tema ”Semnificația icoanei în interiorul locuinței moderne.”

In 18 mai, de Ziua Internationala a Muzeelor, vor fi vernisate cateva monumente reconstruite în Dumbrava Sibiului si intrate în ultima perioada în patrimoniul Muzeului în aer liber – unul dintre cele mai mari de acest gen din Europa de Est. Atat la Noaptea Muzeelor, cat si la Ziua Internationala a Muzeelor, intrarea publicului va fi libera. În ultimii ani evenimentele de acest gen au atras între 15.000 si 20.000 de vizitatori în cele doua zile.

In aceasta primavara, Complexul National Muzeal “ASTRA” a realizat o oferta de vacanta – vacanta de primavara (11 Aprilie – 20 Aprilie) pentru elevii scolilor din diferite zone ale tarii. Oferta a fost conceputa sub forma unui pachet promotional care cuprinde: cazarea la “Vila Diana”, vizitarea departamentelor Complexului National Muzeal “ASTRA” (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale”ASTRA”- Muzeul în aer liber, Muzeul de Etnografie Universala “Franz Binder”, Muzeul de Etnografie saseasca “Emil Sigerus”, Muzeul Civilizatiei Transilvane “ASTRA”, Studioul “ASTRA film”, Galeriile de Arta). Pretul acestui pachet promotional este de 30 lei/elev/noapte, în cazul în care grupul de elevi solicita cazarea pentru o singura noapte, unul dintre însotitori beneficiind de cazare gratuita. Pentru grupurile care stau doua sau mai multe nopti, pretul pachetului promotional este de 20 de lei/elev/noapte, unul dintre însotitori beneficiind, de asemenea, de cazare gratuita.

Un alt pachet este adresat grupurilor de copii care, pe langa cazare si vizitarea departamentelor Complexului National Muzeal, doresc sa desfasoare activitati educationale la Etno- Tehno-Parc (ateliere de pictura pe sticla, ateliere de lectura, ateliere de creatie-confectionarea papusilor etc.) sau activitati ludice-jocuri traditionale, accesul la instalatiile traditionale care se gasesc aici, pretul unui astfel de pachet fiind (incluzandu-se aici cazarea si vizitarea departamentelor ) de 40 de lei /elev/noapte.