Premiul “Muzeul Anului in Europa” – aproape de Muzeul Astra din Sibiu

January 29th, 2009

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA - SibiuComplexul National Muzeal Astra din Sibiu a anuntat, marti (27 ianuarie 2009), ca a trecut de faza preliminara a selectiei pentru decernarea premiului EMYA 2009 (European Museum of the Year Award), prin care se recunoaste o viziune inovatoare asupra colectiilor si importanta acestora în patrimoniu. Premiul Emya (Muzeul European al anului) este considerat un adevarat Oscar al domeniului muzeal.
Candidatura Muzeului ”ASTRA” este justificata de rezultatele exceptionale și de progresele realizate în ultimii ani, prin înfiintarea unor noi unitati, prin ameliorarea expozitiilor de baza și prin inovatii precum pavilionul Etno-Tehno Park, din Muzeul în aer liber.
Alaturi de CNM Astra, si Muzeul National Brukenthal din Sibiu si-a depus candidatura pentru acelasi titlu. Cele doua muzee sibiene au fost evaluate, în luna noiembrie 2008, de reprezentantii Forumului European al Muzeelor.
Inainte de cele doua muzee sibiene, în competitia pentru titlul de Muzeul European al anului au mai fost înscrise doar doua muzee romanesti: Muzeul taranului Roman din Bucuresti, care a si primit distinctia, si Muzeul National al Agriculturii din Slobozia.