Familia Habsburg a adus profitul la Castelul Bran

June 12th, 2010

Castelul Bran- Castelul lui DraculaLa un an dupa ce Castelul Bran a trecut in administrare privata si multe dintre colectiile ce puteau fi vizionate de turisti au fost mutate, numarul de vizitatori continua sa creasca. In 2009, circa 500.000 de persoane i-au trecut pragul, fata de 480.000 in anul precedent. Proportia turistilor straini in totalul vizitatorilor este de circa 38%. De la 1 iunie 2009, castelul a intrat in proprietatea si administrarea lui Dominic Habsburg si a surorilor lui. Actionariatul Companiei de Administrare a Domeniului Bran este  alcatuit din membrii familiei mostenitoare (50%), cealalta jumatate fiind detinuta de firma de avocatura Herzfeld & Rubin din SUA si de trei avocati din biroul deschis de societate la Bucuresti, birou care reprezinta interesele mostenitorilor. Cu incasari de 1,15 milioane de euro anul trecut (de la 1 iunie la 31 decembrie), castelul este deja o afacere profitabila. Iar prezenta noului proprietar abia incepe sa se faca simtita, fiind initiate mai multe investitii si proiecte. Interiorul a fost mobilat cu piese de mobilier din colectia familiei mostenitoare, dar au fost achizitionate si piese noi. S-a investit si in lucrari de reparatii si intretinere, precum modernizarea acoperisului si a instalatiei electrice, s-a instalat un sistem de securitate nou si s-a inceput reconstructia casei administrative, termenul de finalizare pentru aceasta fiind septembrie 2010. Dintre evenimentele organizate pâna acum se remarca Halloween, când castelul a putut fi vizitat pâna la ora 3 dimineata, atragând 1.000 de turisti. Tariful de vizitare este de la cinci lei pentru elevi la 20 de lei pentru adulti.

Desi nu este usor sa tii pasul cu un imobil istoric ce are un administrator privat, castele precum Peles sau Corvinilor reusesc sl ele sa impresioneze. In urma cu un an, la Peles a fost modificata colectia de baza, punându-se accent pe redarea atmosferei din timpul lui Carol I, scopul innoirii fiind atragerea acelor turisti care au mai vizitat castelul.

La Castelul Peles, numarul vizitatorilor s-a mentinut relativ constant, la circa 300.000 pe an. Anul acesta, numarul turistilor straini este comparabil cu cel inregistrat anul trecut, reprezentând circa 25% din total. In schimb, dintre vizitatorii români, numarul adultilor ce trec pragul castelului a scazut drastic, cu pâna la 40%. In schimb, aceasta este perioada in care se organizeaza multe excursii scolare. in plus, in vacante, copiii au acces gratuit. Parterul poate fi vizitat de adulti pentru 20 de lei, in vreme ce elevii platesc cinci lei. De un an si jumatate, se poate vizita si primul etaj, pretul biletului fiind mai ridicat (50 de lei).

Si la Castelul Corvinilor numarul vizitatorilor s-a mentinut relativ constant, la circa 260 pe zi (mai putin de 100.000 de vizitatori in 2009). Turistii straini reprezinta 40% din total, copiii fiind cei care, mai ales in aceasta perioada, ridica mult media vizitatorilor. Asta in conditiile in care lunile de iarna sunt slabe la acest capitol. Castelul este inclus in Programul National de Restaurare, din 2008 fiind alocat anual circa un milion de euro in acest scop. Cum insa a ars de cinci ori, colectiile ce pot fi vizionate au avut de suferit. Turistii pot vedea insa colectii de arheologie, etnografie, artã decorativã si carte veche. Taxa de vizitare este de opt lei pentru adulti, respectiv patru lei pentru copii.

Castelul Peles: aflat in proprietatea Regelui Mihai, castelul este inchiriat statului român pentru inca trei ani.
Castelul Corvinilor beneficiaza de investitii anuale pentru restaurare de circa un milion de euro.