Cultura, turismul şi tradiţiile României la Nimes, in Franta

April 27th, 2009

Traditii RomaniaAsociatia Casa Europei pregăteste în perioada 5-9 mai, la Nîmes, în sud-estul Frantei, o serie de activităti culturale ce au ca temă centrală Romania. Astfel, locuitorii din Nîmes vor avea ocazia să asiste la o serie de manifestări care vor aduce în prim plan cultura, turismul, artizanii (picture pe icoane, gravure pe sticlă, picturi pe ouă) si grupuri folclorice din Romania.

Astfel, cultura, turismul, mestesugurile (pictatul icoanelor, gravurile pe sticlă, pictatul ouălor) din Romania vor fi prezentate într-o expozitie la Galerie Jules-Salles, de pe 5 pană pe 8 mai. În acest context, vor da reprezentatii mai multe ansambluri folclorice. Organizarea acestui eveniment va fi realizată în colaborare cu două asociatii franco-romane din departamentul Gard, unde se află Nîmes – „Paserea“, rezultat al înfrătirii dintre localitatea franceză Rodilhan si un sat de langă Oradea, si „Le pont de laamitié“, care reprezintă legătura dintre Salindres si Lipova.

La 6 mai, consulul general al Romaniei la Marsilia, Cornel Alecse, va sustine o conferintă. În aceeasi zi, ansamblul Casei de Cultură din Arad va pune în scenă, în limba franceză, comedia Hymnus, de Gyorgy Schwadja, care a obtinut Premiul presei la festivalul de la Avignon din 2007.

In ziua următoare va avea loc un concert de muzică clasică “Romania si Franta: legături muzicale europene”, în cadrul căruia solistii internationali Dana Ciocarlie, Diana Ligeti si Nicolas Dautricourt vor interpreta arii din opere de Enescu, Debussy, Haydn, Bartok si Constantinescu. La 8 mai, vor intra în scenă ansamblurile folclorice.

Pe 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, cei aflati în Piata Orologiului vor putea admira standurile amenajate aici si asista la programele artistice sustinute de mai multe ansambluri folclorice, primarul orasului Nîmes va sustine o alocutiune.

Asociatia Casa Europei, ce activează din 1966 în localitatea Nîmes (sud-estul Frantei), aduce în atentie în fiecare an cate un stat membru al Uniunii Europene: în 2008, după Italia si Ungaria, a fost randul Poloniei să facă obiectul acestei programări culturale.