Cetatea Rasnov ramane inchisa

February 19th, 2010

Cetatea RasnovCetatea din Rasnov, monument istoric de categoria A, ramane inchisa, in continuare, pentru turisti. In luna aprilie, este posibil sa se redeschida cetatea, dupa ce se va stabili un traseu care sa nu puna in pericol siguranta turistilor. Deocamdata, din luna decembrie si pana la mijlocul lunii februarie, au fost expertizate doar zonele cu cel mai ridicat grad de risc, care inseamna o treime din cei 9850 de metri patrati pe care se intinde monumentul istoric.
Prabusirea unei parti din zidul exterior al Incintei de Jos, in 13 martie 2009, si a Turnului de platforma, in 22 septembrie 2009, au dus la inchiderea cetatii.
Betonul turnat peste constructia originala a dus la fisurarea zidurilor si chiar la prabusirea lor in anumite situatii. Aceasta este concluzia la care au ajuns inginerii dupa ce au expertizat o treime din cetate, in special zonele considerate cu risc ridicat.
Avand în vedere ca Cetatea Rasnov este un obiectiv de maxima valoare arhitectural istorica, lucrarile de restructurare vizeaza trei etape principale: lucrari de prima urgenta, care cuprind consolidarea si reabilitarea zidului de fortificatie sudica; consolidarea si reabilitarea zidului între Turnul Bathory si Turnul de Nord; dezafectarea constructiilor destinate rezervoarelor de apa; reconstructia Turnului de Platforma si consolidarea zonelor de zid de fortificatie afectate dupa prabusirea Turnului de platforma în toamna anului trecut.
În etapa a doua se va realiza restructurarea si refunctionalizarea Turnului Bathory, Turnul de Nord, Turnul Portii, Barbacana Est,Turnul Triunghiular si Barbacana Vest si repararea si restaurarea zidului de incinta latura sud.
In ultima etapa se vor avea in vedere lucrari de reparatii si reconstructia Portii sud, Lucrari de sistematizare verticala si amenajari de incinta alei, platforme, dezafectarea constructiei terasa, sistematizarea verticala, amenajari peisagistice incinta interioara si exterioara.
Dintr-o prima estimare ar fi vorba de peste 1,5 milioane de euro. Cetatea Rasnov era unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din judetul Brasov, dupa Biserica Neagra si Castelul Bran.