Sfantul Dimitrie in traditia populara

October 26th, 2009

Moaste Sf. Dimitrie

Crestinii ortodocsi îl sarbatoresc pe 26 octombrie pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, ocrotitorul orasului grecesc Tesalonic, unde se afla moastele sale. Samedru este denumirea populara a sarbatorii crestine dedicate Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir.

A doua zi, pe 27 octombrie, este celebrat Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), ale carui moaste se gasesc în Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Sute de mii de pelerini au ajuns în aceste zile la Bucuresti, pentru a se ruga la moastele sfintilor, expuse la Patriarhie. Alaturi de moaştele Sfântului Dimitrie, credinciosii vor putea sa se inchine şi la cele ale Sfantului Grigore Teologul, Grigore de la Nisa, Sfântului Vasile cel Mare, aduse din Grecia, Sfintilor Constantin si Elena si Ilie cel Nou.

Pentru prima data de cand se organizeaza pelerinajul, Patriarhia a asigurat locuri unde oamenii se puteau odihni peste noapte. În salile de sport din doua licee bucurestene au fost puse la dispozitie peste 400 de saltele.
Miercuri se va încheia pelerinajul din Capitala. Apoi cei care vor dori sa se închine la sfintele moaste o vor putea face în interiorul Patriarhiei, acolo unde va fi pastrata racla în care se afla moastele.

In traditia populara, sarbatoarea Sfantului Dimitrie marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numita si Samedru sau Ziua Soroacelor, pentru ca în aceasta zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, slujbele sezoniere si alte întelegeri încheiate cu sase luni în urma, la Sangiorz (23 aprilie) si se încheiau noi învoieli. Cu ocazia acestei sarbatori, romanii aprind focuri în curti, iar peste flacari sar copiii pentru a fi sanatosi sau tinerii pentru a se casatori.