Premiera: Etapa mondiala de Formula 1 pe apa la Mamaia

August 30th, 2007

Class One Romanian Grand Prix reprezinta a patra etapa a circuitului mondial Class One World Powerboat Championship se desfasoara pe lacul Siutghiol din statiunea Mamaia incepand de vineri, 31 august si pana duminica 2 septembrie. La eveniment, echivalentul Formulei 1, participa opt echipe din opt tari (Australia, Anglia, Franta, Italia, Norvegia, Qatar, Spania si Emiratele Arabe Unite), cu zece ambarcatiuni cu motoare de 1.800 cai putere, care depasesc viteze de 360km / h. Astfel, Constanta intra in acest circuit alaturi de alte 6 orase: Atena (Grecia), Arendal si Oslo (Norvegia), El Alamein (Egipt), Doha (Qatar) sau Dubai (Emiratele Arabe Unite).
La manifestare sunt asteptati peste 100.000 de spectatori care vor avea acces gratuit. Una dintre vedetele acestei curse este bolidul “Qatar 96” apartinand seicului Seicului Hassan bin Jabor Al-Thani al Qatarului. De altfel, seicul este Presedinte al International Offshore Team Association, principal promotor al Campionatului Mondial Class-1, si in acelasi timp pilotul echipei Qatar 96, pe care a infiintat-o in 2003. In 2005 a devenit campion european. Ambarcatiunea pe care o va pilota duminica pe lacul Siutghiol are urmatoarele caracteristici: 12,67 metri lungime, 3,75 m latime, 4.800 kilograme, sasiu tip catamaran si doua motoare Mercury Class-1 de 8 cilindri (consum 720 litri combustibil pe cursa). El il va avea copilot pe Matteo Nicolini, care participa la curse de 15 ani, este designer de ambarcatiuni cu motor si campion mondial Class-2 in 1997

Masuri speciale in Mamaia

Autoritatile locale au luat masuri speciale pentru buna desfasurare a celei de a patra etape a circuitului mondial Class One World Powerboat Championship. Astfel, parcarea si stationarea pe bulevardul Mamaia vor fi interzise, de la intrarea in statiune si pana in zona hotelului Rex; pe bulevardul Mamaia vor fi create benzi de urgenta, langa axul drumului, pe ambele sensuri, destinate exclusiv autoturismelor de interventie; vor fi desfiintate toate sensurile giratorii pana in zona hotelului Rex, iar intoarcerea va fi interzisa. Soferii sunt indemnati, totusi, sa parcheze autoturismele in afara statiunii Mamaia si sa foloseasca, in interiorul statiunii, mijloacele de transport in comun.
Din zona hotelului Laguna Albastra, pe partea lacului Siutghiol, este permis accesul liber pe spatiul verde al persoanelor care vor sa asiste la curse.