In cadrul vastului Program “Tezaure umane vii”, Muzeul ASTRA a initiat in anul Capitalei Culturale Europene 2007, Festivalul National al Datinilor si Obiceiurilor, dezvaluind iubitorilor de traditii autentice latura mistica a lumii traditionale, prin reconstituirea unor practici sociale sau rituale pline de insemnatate, specifice anumitor zile ale calendarului popular romanesc, precum: Masurisul oilor, Paparuda, Caloianul, Rusaliile, Nedeia de Sfantul Ilie.
Prin reiterarea Nedeii de Sfantul Ilie, in cadrul Muzeului in aer liber, in batatura Carciumei din Batrani, Prahova, in cele doua zile care o preced pe cea dedicata Sfantului Prooroc Ilie, se doreste mentinerea vie a Traditiei legata de aceasta straveche sarbatoare pastorala celebrata odinioara cu atata fast in satele romanesti.
Produsele si bucatele traditionale, precum si spectacolul de cantece si jocuri specifice Marginimii Sibiului, zona pastorala de traditie, vor contribui din plin la conturarea unei imagini cat mai fidele a Nedeii de altadata.
Astfel, atmosfera specifica acestei zile va fi reconstituita prin intermediul standurilor cu obiecte de arta populara, printre care se vor remarca mai ales cele apartinand instrumentarului pastoral, imbinate cu ritmurile Fluierasilor din Sadu si ale Ansamblului Calusarul din Rasinari si nu in ultimul rand, cu imbietoarele arome de cocolos cu branza, tocanita la ceaun sau turta dulce.
Despre Nedeie
Ca si in cazul altor sarbatori (Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul etc.) se remarca suprapunerea praznicelor din calendarul ortodox peste vechile celebrari precrestine.
Astfel, Nedeia mentinuta in unele zone ale tarii pana in zilele noastre, pare sa aiba legatura cu celebrarea unei sarbatori precrestine, dedicata zeului focului si al soarelui, venerat pentru a preintampina diverse fenomene meteorologice. Calendarul crestin celebreaza la 20 iulie pe Sfantul Maritul Prooroc Ilie Tesviteanul, singurul sfant care a urcat la cer si trupeste. Mai mult temut decat iubit, Santilie este patronul tunetelor, traznetelor, cel care leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina. Cine nu se inspaimanta la vederea carului cu roti de foc si cai inaripati care brazdeaza cerul innorat?!
Sfantul Ilie marcheaza miezul verii, dar si mijlocul sezonului pastoral care incepe la Sangiorz si se termina la Sanmedru. Nedeia (sl. nedělja – duminica) este strans legata de calendarul vietii pastorale, fiind specifica regiunilor muntoase. Conform informatiilor existente, prima atestare documentara a unei nedei pastoresti este din anul 1373.Nedeia era si inca este, prilej de intalnire, petrecere si targ, in unele zone avand stransa legatura cu hramul bisericii, eveniment important in viata comunitatii. In timp, nedeile au capatat diverse functii sociale: schimb de produse; hora, chiar „prima scoatere la hora a fetelor” sau asa-zisele “targuri de fete” dar si istorico-culturale, prin reunirea romanilor de pe diferitele versante ale Carpatilor. Nedeile nu au tinut cont de hotare, unele numindu-se chiar targuri de doua sau trei tari. Toponimele existente sunt marturii vii ale existentei nedeii: Nedeia, Santilia, Nedeiuta. (Bibliografie: Ion Ghinoiu, Comoara satelor) (Dana Botoroaga, Muzeograf, Muzeul Civilizatiei Transilvane „ASTRA”)
PROGRAM:
Sambata si Duminica: 10:00-20:00 – Targ al creatorilor populari; 12:00-20:00 – Bucate traditionale;
Duminica: 17:00- 20:00 – Cantece si jocuri din Marginimea Sibiului; Hora Nedeii.