Manastirea Putna va purta si hramul Sfantului Stefan cel Mare

August 17th, 2010

Manastirea PutnaPatriarhul Daniel a anuntat, duminica, la Manastirea Putna, ca biserica manastirii va avea un al doilea hram, pe langa cel istoric din 15 august, în 2 iulie, cand este pomenit Sfantul Voievod Stefan cel Mare. În cuvantul rostit în fata a peste 10.000 de credinciosi adunati la Putna, Patriarhul Daniel a spus ca împreuna cu arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, si cu staretul Manastirii Putna, Velnic Melchisedec, s-a decis adaugarea unui al doilea hram bisericii manastirii, care îl are ca ctitor pe stefan cel Mare, înmormantat aici.

El a spus ca, dupa ce în 1992 Sfantul Sinod al BOR l-a trecut pe stefan cel Mare în randul sfintilor, s-a constatat ca foarte multi cre-dinciosi vin la Manastirea Putna în data de 2 iulie, zi în care este pomenit stefan cel Mare, astfel ca s-a decis sa fie adaugat cel de-al doilea hram al bisericii. PF Daniel a precizat ca în acelasi timp bise-rica manastirii va purta si hramul Adormirii Maicii Domnului, hram istoric.

Totodata, Patriarhul Daniel a subliniat importanta realizarii picturii interioare a bisericii manastirii, aratand ca „pictura este o forma vizuala de marturisire a credintei, o arta, dar si un vesmant litugic pentru biserica.

Lucrarile la pictura bisericii Manastirii Putna au fost începute la 31 iulie 2001 si au fost încheiate la 31 iulie 2010. Pictura a fost realizata de pictorii locali Mihai si Gavril Morosanu. Biserica Manastirii Putna nu era pictata nici în exterior, nici în interior, dupa ce fusese reconstruita în timpul domniei lui Vasile Lupu. Potrivit izvoarelor istorice, initial, biserica manastirii, construita în timpul domniei lui stefan cel Mare ca necropola voievodala, era pictata si era împodobita cu foita de aur.