Festivalului de Artă Medievală -Ştefan cel Mare-

August 18th, 2009

Cetatea SuceveiIn perioada 16- 23 august au loc manifestările din cadrul Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, care se desfăşoară la Suceava. Ziua dedicata teatrului debuteaza cu spectacole, puse în scenă şi interpretate de colectivul de actori de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, sunt prezentate pe scena din curtea interioară a Cetăţii de Scaun, zilnic, începând cu orele 19:00. Duminică, luni şi marţi, actorii botoşăneni intră în pielea personajelor din piesa de teatru „Viforul”, urmând ca miercuri să interpreteze „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Joi, 20 august ,ora 19:00, va avea loc un recital extraordinar susţinut de actorii Dorel Vişan şi Eusebiu Ştefănescu.Seara va continua cu prezenţa pe scenă a Formaţiei Camerale „Arcadia” şi, începând cu ora 21:00, Terry Lee Burns (SUA) va susţine un concert de blues.

Tot pe 20 august, pe străzile oraşului se va desfăşura, pentru prima oară, parada nocturnă a cavalerilor cu făclii, procesiune care va începe, la ora 21:30, din cartierul Obcini, va parcurge Bulevardul „George Enescu”, va trece prin faţa Primăriei Suceava şi îşi va continua drumul până la Cetatea de Scaun.

Vineri, 21 august, curtea interioară a cetăţii va fi animată de dimineaţă. Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani îşi va începe seria de spectacole, de la ora 10:00, cu „Sarea în bucate”, şi va continua, la ora 11:30, cu „Răţuşca cea urâtă”. Totodată, ordinele cavalereşti îşi vor instala taberele între zidurile fortului. Ordinul Cavalerilor de Sibiu va deschide, la ora 11:00, Şcoala de dans şi de lupte, iar Cavalerii Cetăţilor Bârsei îşi vor încrucişa şi ei săbiile.

Cu o oră înainte de deschiderea oficială a festivalului, va fi prezentată prima scenă de istorie locală: „Primirea solilor cetăţilor Moldovei”.

Seara vor avea loc turnire (Turnirul armelor medievale, susţinut de Cavalerii Cetăţilor Bârsei, la ora 17,45, şi turnirul Ordinului Cavalerilor de Mediaş, după ora 18:00) şi spectacole (Comedia dell’arte „Pantalone”, prezentată de trupa „Arleking”, concertul de muzică medievală „Basilicum”, susţinut de grupul „Truverii”, spectacolul cu foc şi dans al asociaţiei sibiene „Gladius Dei”, sau „Intrarea vrăjitoarelor în cetate”, în interpretarea Cavalerilor Cetăţilor Bârsei).

Sâmbătă, 22 august, Teatrul „Vasilache” prezintă dimineaţa, în reluare, „Răţuşca cea urâtă”, dar la ora 11:30 vine cu o piesă nouă: „Păcală”. Ordinele cavalereşti redeschid şcolile de lupte şi dans, iar la ora 16:00 este prezentată cea de-a doua scenă de istorie locală: „Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Sucevei” (scenă istorică la care vor fi aduse tunuri, care vor trage mai multe salve).

„Truverii” vor apărea din nou pe scenă (ora 19:00), spectacolele cu focuri se vor repeta (19:35), iar după ora 22:00 concurenţii curajoşi se vor întrece în „Noaptea supravieţuitorilor din Cetate”.
Este totodată şi noaptea primei ieşiri în şanţul de apărare al cetăţii a cascadorilor lui Vali Vasilescu, care se vor întrece în lupte călare.

În ultima zi de festival, cei care n-au urmărit spectacolele de teatru pentru copii şi turnirele ordinelor cavalereşti au prilejul să le vadă în reluare.

Scena istorică a zilei este „Ospăţul lui Alexandru Lăpuşneanu – Pe muchie de sabie” (ora 16:00).

Închiderea oficială va avea loc într-o noapte de foc (spectacol cu focuri, lupte şi dans medieval şi „Arderea vrăjitoarei”), o noapte pe care cascadorii, cavaleri călări, o vor sfârşi luptând în şanţul cetăţii.