Cea mai scumpă operă de artă românească, expusă public la Muzeul Brukenthal din Sibiu

June 8th, 2011

Muzeul Brukenthal

Pictura “Fata cu mărgele roşii” de Nicolae Grigorescu, cea mai scumpă operă de artă românească, vândută în aprilie la licitaţie pentru suma record de 270.000 de euro, va fi expusă public la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, după ce proprietarul ei a decis să o cedeze în custodia instituţiei.

Lucrarea a fost vândută în cadrul Licitaţiei de Art-Nouveau şi Romantism, organizată în aprilie de casa Artmark. Întrucât tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitaţii a numit-o “Ţărăncuţă odihnindu-se”, însă proprietarul a preferat titlul “Fata cu mărgele roşii”.

Vreme de 50 de ani a stat într-o colecţie, n-a văzut lumina expoziţiei, n-a fost expus, a fost pus în vânzare pentru că aşa au vrut moştenitorii colecţiei lui Grigorescu”

Fata cu mărgele roşii” a fost pictat cel mai probabil între anii 1879 – 1890, pe vremea când Nicolae Grigorescu locuia în Franţa.

Fata cu mărgele este expusă acum alături de o altă lucrare semnată Grigorescu: ‘‘Car cu boi”. Tabloul a ajuns aici după ce anul trecut a fost cumpărat cu 170.000 de euro.