Tezaurele umane vii sunt păstrătorii şi continuatorii Tradiţiei. Fie că este vorba de meşteşuguri, de cântece şi dansuri tradiţionale sau de datini şi obiceiuri specifice calendarului popular, toate aceste valori ale culturii tradiţionale ne definesc şi ne conferă unicitate.
Luna august debutează cu Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare (6-9 august), ajuns în acest an la ediţia a VIII-a. Ca în fiecare an, manifestarea adună un număr de aproximativ 300 de participanţi, reprezentând câte un judeţ din fiecare mare regiune istorică a ţării, dar şi comunităţile româneşti din afara graniţei. În cadrul celor şapte secţiuni, de mare atracţie, ale Festivalului (Arte plastice, Arte literare, Arte mecanice, Arte religioase Arte culinare Arte muzicale şi Arte coregrafice), vor evolua artişti din judeţele Neamt, Brasov şi Giurgiu, precum şi românii din Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Republica Moldova.
Târgul Creatorilor Populari din România (14-16 august) continuă seria manifestărilor sub egida „Tezaure umane vii”, şi tradiţia împământenită de un sfert de veac în Dumbrava Sibiului. Târgul de Sfânta Maria de la Sibiu reuneşte, pe ediţie ce trece, tot mai mulţi creatori populari din România, români de diferite etnii, reprezentând marea majoritate a zonelor etnografice ale ţării, care conturează imaginea întregii tipologii a meşteşugurilor tradiţionale: ţesut, brodat, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn şi os, pictură de icoane, cojocărit, confecţionat măşti, podoabe, păpuşi, instrumente muzicale şi pălării, împletituri de fibre vegetale etc., dar şi de peste hotare (Republica Moldova, Bulgaria).
În perioada 21-25 august Muzeul în aer liber va fi gazda a peste 180 de maeştri în ale artei populare care se vor întrece în meşteşug, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Concursul reuneşte copii meşteşugari de pe tot cuprinsul ţării, câştigători ai fazelor judeţene. Pe lângă demonstraţiile micilor meşteşugari vor exista şi momente artistice.
Seria manifestărilor dedicate revitalizării şi pepetuării culturii tradiţionale se încheie cu Târgul Olarilor, manifestare intrată de mult în tradiţia Sibiului, organizată în colaborare cu Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii GALERII de arta popularaTradiţionale “Cindrelul- Junii” Sibiu. Piaţa Mare a Sibiului va găzdui în zilele de 5- 6 septembrie meşteri olari din cele mai renumite centre de ceramică din ţară, tradiţia şi inovaţia fiind într-o permanentă competiţie.
Galeriile de Artă Populară (Piaţa Mică, Nr. 21 sau Muzeul în aer liber), indiferent de sezon, oferă spre vânzare celor care le trec pragul, o gamă variată de produse de artă tradiţională sau de inspiraţie tradiţională, pentru toate vârstele, gusturile şi buzunarele. Mai mult, Galeria anotimpurilor (Piaţa Mică, Nr. 21) este creată special pentru a întâmpina fiecare sezon în parte, cu atmosferă şi obiecte specifice.