Conform traditiei, Targul de Fete de pe muntele Gaina are loc in cel mai apropiat sfarsit de saptamana de ziua Sfantului Ilie, care este sarbatorit in 20 iulie. Aceasta este cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca ce se deruleaza în aer liber.
Manifestarile au debutat sambata (18 iulie 2009) la ora 10 în localitatea Avram Iancu cu vernisajul expoziției ”Sarbatoarea Muntelui Gaina în perioada interbelica”, urmata de parada portului popular. A urmat mai apoi festivalul concurs ”Cultura pentru cultura” si de la ora 18.00 un recital al îndragitelor interprete Irina Loghin si Veta Biris.
Ziua de duminica este in totalitate dedicata manifestarilor ce vor avea loc pe Muntele Gaina. Programul va debuta, la Crucea Iancului, cu un Te Deum in cinstea martirilor neamului, urmat de vernisarea expozitiilor mesterilor populari prezenti la targ.
In aceasta zi participa fete de maritat sau fete mari care vor sa fie petite de feciori. Fetele care vor sa participe la acest targ se pregatesc ani intregi pentru aceasta zi, fiindca ele trebuie sa ia cu ele si zestrea. Zestrea se impacheteaza in lazi sculptate si cu flori colorate, se inacrca pe cei mai frumosi cai ai familiei, la care se aduga cele mai frumoase vite si stupi de albine. Feciorii deasemenea, insotiti de familiile lor aduc tot ce au mai bun, in special o curea frumoasa plina de aur si argint. Dupa ce si-a ales mireasa urmeaza incredintarea publicului adunat prin schimbarea de naframi, numite credinte.
Targul de fete de pe Gaina este mentionat prima data in anul 1816, dar ar putea fi mult mai vechi.