Un muzeu cu obiecte de cult va fi înfiintat la Manastirea Probota, obiectiv UNESCO

July 18th, 2009

Manastirea ProbotaManastirea Probota, aflata în patrimoniul UNESCO, va avea din aceasta toamna un muzeu prin care se spera sa creasca atractivitatea obiectivului de cult si numarul turistilor.

Amenajarea acestui muzeu va fi facuta de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DCCPCN) Suceava împreuna cu specialistii Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava.

Muzeul va fi amenajat în incinta Manastirii Probota si va fi dotat cu vitrine speciale, cu instalatii de iluminat care sa puna în valoare exponatele, respectiv obiectele de cult vechi din secolele XV – XVIII, vesmintele bisericesti si carti bisericesti vechi, obiecte de ceramica, vase.

2 Responses to “Un muzeu cu obiecte de cult va fi înfiintat la Manastirea Probota, obiectiv UNESCO”

  1. Stiu de muzeu:P eu impreuna cu un coleg am pus fresca pe zidurile actualului muzeu, clopotnita 😛 Foarte frumoasa zona, manastirea, pictura manastirii, foarte bine restaurata 🙂

  2. Manastirea este putin vizitata fata de importanta pe care o are (la fel si ‘Arbore’) – incluse in patrimoniul Unesco. Este bine venit un astfel de muzeu dar si mai bine ar fi repararea drumurilor , drumul dinspre Pascani este putin mai bine decat cel de la Falticeni dar ambele sunt proaste. Maicutele spera si ele sa fie ajutate deoarece turistii care sunt putini din pacate(fata de Sucevita/Voronet) le spun mereu acest lucru; din cate se pare totusi ca s-au facut licititatiile pentru astfaltari ramane sa vedem cand se vor ocupa efectiv de ele.
    Dinspre Probota spre Botosani se mai afla Vorona si Cosule dar drumurile sunt mai mult pentru carute asflatul fiind cu gropi deci de evitat si folosit varianta venind dinspre Botosani. Calatorie placuta!