Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie

July 20th, 2013

Sfantul Ilie

Astazi, 20 iulie, crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Ilie (Sant Ilie), zeul solar.

Santul Ilie cel care i-a pedepsit pe proorocii mincinosi, a fost un mare facator de minuni in timpul vietii si dupa ce s-a urcat la cer intr-un car de foc. Mare prooroc Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide si a inchide cerurile”

In multe zone din tara , de Sfantul Ilie se mai pastreaza traditia recoltarii mierii de albine, cunoscuta sub numele de „retezatul stupilor”. Datina este implinita de barbati credinciosi, imbracati in haine de sarbatoare. La masa festiva sunt invitati prieteni si rude sa deguste mierea si sa cinsteasca un paharel de tuica indulcita cu miere noua. Se spune ca ritualul atrage prosperitate in casele apicultorilor si le apara stupii de hotii pasionati sa fure mierea de mana.

Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul. Este bine sa facem provizii de busuioc , o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spirituala.

In multe zone din Moldova, in aceasta zi, gospodarii mananca grau nou fiert, indulcit cu miere, pentru a avea spor in munca lor. Chiar daca graul nu s-a treierat in localitatea respectiva, gospodinele nu renunta la traditie: ele se imbraca in haine de sarbatoare si merg in camp sa secere cativa snopi. Apoi, femeile scutura snopii, aduna boabele, le piseaza si fierb graul pe care-l indulcesc cu miere, potrivit click.ro.

In mediul urban si rural, in ziua praznicului, gospodarii consuma fructe proaspete, cu exceptia merelor varatice. Traditia spune ca, oricine respecta acest obicei, va fi sanatos tot anul. In schimb, tot prin traditie, gospodarii nu trebuie sa manance in aceasta zi mere de vara nesfintite, pentru a fi aparati de trasnete. O alta datina spune ca persoana care nu tine seama de aceasta traditie, pe lumea cealalta va avea parte numai de mere.

In unele sate, exista si obiceiul ca femeile sa duca la biserica numai mere varatice pentru a fi binecuvantate. In acest caz, traditia transmisa din generatie in generatie spune ca, pentru aceste femei, dupa moarte, merele sfintite se vor transforma in mere de aur.

Traditia spune ca, pana in ziua praznicului, pentru a nu-l supara pe Prooroc, nu se mananca mere, fructele preferate ale Sfantului Ilie. Abia dupa ce se sfintesc la biserica, credinciosii impart mere copiilor, prietenilor, rudelor si saracilor. Respectand aceasta traditie, merele dulci se pastreaza mai bine si devin mai gustoase.

Ritual pentru protectia recoltelor

Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul. Este bine sa facem provizii de busuioc , o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spiritualaDaca tuna si fulgera in aceasta zi, alunele si fructele din livezi vor avea viermi.

Ritual pentru soarta

In multe zone rurale, in mod discret, in ajunul sarbatorii, fetele nemaritate merg in lanurile de canepa. Imbracate in camasi albe, ele se scalda in roua asternuta pe canepa. Fata care viseaza un lan de canepa verde se va casatori cu un baiat tanar. In schimb, fata care viseaza un lan de canepa uscata se va casatori cu un barbat mai in varsta.

Fenomenele meteorologice si Sfantul Ilie

De obicei, in ziua praznicului nu ploua. Dumnezeu nu-i spune Sfantului Ilie cand este ziua lui, pentru ca acesta sa nu trimita pe pamant furtuna si traznete prin care sa-i pedepsesca pe oameni pentru pacatele lor. Daca Sfantul insista sa afle cand este ziua lui, atunci Dumnezeu ii spune ca aceasta a trecut de mult.

Traditia populara spune ca, daca ploua si este furtuna in ziua de Sfantul Ilie, nu trebuie sa deschidem ferestrele sau usile . In acest fel, daca suntem prudenti, dracii fugariti de furia Sfantului nu au pe unde sa patrunda intr-o locuinta care are usile si ferestrele inchise.

Daca in ajunul praznicului sau dupa ziua praznuirii ploile sunt insotite de traznete si de fulgere, credinciosii surprinsi pe drum de vremea rea trebuie sa-si faca semnul crucii cat mai des, pana ajung la un adapost. Traditia spune ca, atunci cand Dumnezeu i-a dat biciul Sfantului Ilie, cu care sa-i pedepseasca pe draci, i-a spus sa-i ocroteasca de orice rau pe toti oamenii care-si fac semnul crucii, iar dracii sa nu aiba putere asupra lor.

In traditia populara, la data de 20 iulie este celebrat Sant Ilie, o divinitate Solara si meteorologica, care aduce ploaie, provoca traznete, tunete si incendii. Ca divinitate populara a Soarelui si a focului, care leaga si dezleaga ploile, ziua zeului solar (Sant-Ilie) era considerata ca fiind mijlocul sezonului pastoral.